Topsport en techniek voor groep 6


<p>De docenten zijn bij kick off benoemd tot PSV-trainer.</p>

De docenten zijn bij kick off benoemd tot PSV-trainer.

(Foto: )

Topsport en techniek voor groep 6

De bedrijven uit het partnership Brainport Eindhoven en PSV hebben hun krachten gebundeld in een scholenchallenge, waarmee zij kinderen uit groep 6 van tien basisscholen in de regio op een nieuwe manier kennis laten maken met technologie en de wereld van topsport.

REGIO - Tijdens de kick off van de scholenchallenge werden hun docenten benoemd tot zogenoemde PSV-trainer en werd de eerste opdracht bekendgemaakt: het ontwerpen van de club van de toekomst. De klassen worden uitgedaagd om met het beste plan te komen. Als afsluiting is er een finaledag in het Philips Stadion in juni 2021 waar de scholen hun ideeën mogen presenteren.

Toon Gerbrands

Algemeen directeur PSV Toon Gerbrands: ‘We willen in contact blijven met scholieren en we willen kinderen kennis laten maken met technologie en de wereld van topsport. Samen gaan zij aan de slag met opdrachten op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid, mobiliteit, gezondheidszorg en energie. De onbevangen en creatieve inzichten van kinderen kunnen oplossingen bevatten, waar volwassenen niet aan denken.’

Volwaardige rol

De scholenchallenge richt zich op het primaire basisonderwijs. In het eerste jaar wordt gestart met een pilot met groep 6 van 10 geselecteerde basisscholen uit de regio. De komende jaren wordt het project uitgebreid naar groep 7 en 8 en naar alle scholen in de Brainport regio. De scholenchallenge krijgt een volwaardige rol in het curriculum van het primair onderwijs van de betreffende basisscholen. De eerste tien scholen zijn een mix van verschillende onderwijsinstellingen en onderwijsvormen uit de regio.

Ambassadeur Cody Gakpo

De basisschool van PSV-ster en Eindhovenaar Cody Gakpo neemt ook deel. Gakpo heeft zich als ambassadeur aan het project verbonden: “Dit is een fantastische manier om op een leuke wijze kinderen te leren over hoe bijzonder onze regio is. De koppeling aan PSV en dus topsport leert kinderen dat techniek heel afwisselend en super cool is. Ik ben er trots op dat we dit project samen optuigen.”

Wereld van techniek

Met de scholenchallenge willen de Brainport partners basisschoolkinderen voorbereiden op banen van de toekomst. De nadruk van het programma ligt op het stimuleren van 21e eeuw vaardigheden zoals samenwerken, onderzoeken, ontwerpen en creativiteit. Deze vaardigheden zijn belangrijk om kinderen voor te bereiden op het brede scala aan mogelijkheden van studeren en werken in de continue veranderende wereld van de techniek.

ASML

Lucas van Grinsven, hoofd communicatie ASML: “Door de jongste jeugd nu aan te haken, creëren we een denktank die zijn weerga niet kent. En niet alleen voor PSV, maar voor de hele regio. Hier leven de slimste mensen van ons land en dat moet zo blijven. Door kinderen al op de basisschool te laten ervaren dat techniek leuk en heel divers is, kunnen wij daar vanuit het partnership een mooi steentje aan bijdragen.”

PSV in 2030

Leerlingen gaan in groepjes aan de slag om te werken aan de club van de toekomst. Zij behandelen vragen als: Hoe ziet PSV er uit in 2030? Heeft PSV in 2030 nog een energierekening? Hoe richt je een stadion zonder deuren in? Hoe kun je energiebewust 35.000 mensen naar het stadion laten komen? Leven alle fans van de club gezond? Is er genoeg voedsel in de buurt voor iedereen?

Ze onderzoeken deze vragen aan de hand van vijf belangrijke thema’s: energie, gezondheid, veiligheid, voeding en mobiliteit.

Digitaal lesaanbod

De trainer kent het team van leerlingen goed en kan via het digitale platform zijn team ondersteunen. Er zijn speciale, bijbehorende programma’s geschreven voor bijvoorbeeld de schoolonderdelen begrijpend lezen en rekenen.

Daarnaast kunnen er vragen worden gesteld aan de experts van PSV en de Brainport-bedrijven en krijgen de teams hulp bij het ontwikkelen van de presentaties van hun plannen. 

https://brainporteindhoven.com/psv/nl/talent/scholenchallenge/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden