Bijzondere beroepen: ‘Op tijd je praktische en emotionele zaken op orde hebben’


<p>Suzan van de Vorst is nalatenschapscoach maar doet nog veel meer op het gebied van erfenissen.&nbsp;</p>

Suzan van de Vorst is nalatenschapscoach maar doet nog veel meer op het gebied van erfenissen. 

(Foto: Jeroen Jongeneelen)

Bijzondere beroepen: ‘Op tijd je praktische en emotionele zaken op orde hebben’

Je staat er eigenlijk niet bij stil, maar in Aalst en Waalre wonen aardig wat mensen met niet-alledaagse beroepen. Vandaag: nalatenschapscoach Suzan van de Vorst van Fonckle.

WAALRE - Ze komt het met enige regelmaat tegen, kinderen die ruzie krijgen over de nalatenschap van vader of moeder. “Niet iedereen is bewust van zijn sterfelijkheid en heeft bij het levenseinde de zaken op orde. En dan kan er onenigheid ontstaan onder de nabestaanden”, vertelt Suzan van de Vorst.

Dan is er werk aan de winkel. Op haar visitekaartje staat niet voor niets ‘mediator en executeur’. “Het beste is om de zaken van te voren goed te regelen, op papier te zetten. Dat scheelt na het overlijden, als alle betrokkenen door emoties al extra gevoelig zijn, veel onnodige stress.” Er is ook een andere kant. “Met enige regelmaat krijg ik telefoontjes van mensen die graag alles netjes willen achterlaten voor hun kinderen of andere nabestaanden. Ik ga dan met ze in gesprek en maak een ‘levensdossier’. En stel vragen als: ‘waar bestaat de nalatenschap uit en ‘wat wil je ermee doen’.”

Als de opdrachtgever is overleden, kan Van de Vorst ook optreden als executeur van de nalatenschap. “Vanuit de historie wordt de notaris vaak als executeur aangewezen. Maar dat hoeft niet. De juiste scholing is voldoende. Ik ben geschoold (bij de Nederlandse Orde van Executeurs) als executeur die nalatenschappen kan afwikkelen. Voor een verklaring van erfrecht moet je wel bij de notaris zijn.”

Door haar achtergrond, ze studeerde aan de heao en werkte onder meer tien jaar bij de vooraanstaande Bossche bank Van Lanschot, kan de Waalrese het merendeel van dit werk ook voor haar rekening nemen. Bij de bank was Van de Horst de laatste jaren relatiemanager. “Ik onderhield contact met de klant; ik was aanspreekpunt en zette vragen binnen de organisatie uit.”

Dit komt in Fonckle ook weer terug, bijvoorbeeld in haar rol als begeleider. Of mediator. “Contact met mensen is heerlijk. En ik ben blij dat ik ze kan helpen om hun zaken op tijd op orde te krijgen en zo onenigheid of onbeantwoorde vragen bij nabestaanden te voorkomen.”

www.fonckle.nl

Oproep: heeft u een bijzonder beroep?

Er zijn binnen de gemeentegrenzen veel meer mensen met een bijzonder beroep dan menigeen zich kan voorstellen. De redactie wil graag aandacht aan deze bijzondere inwoners geven.

Heeft u een bijzonder beroep waar u graag meer over wilt vertellen?

Mail uw gegevens naar de redactie en wij nemen contact met u op: 

redactie.deschakel@dpgmedia.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden