'Zie het ongeziene' weer geopend


<p>Een van de werken van Malina Suliman.&nbsp;</p>

Een van de werken van Malina Suliman. 

(Foto: Malina Suliman)

'Zie het ongeziene' weer geopend

De tentoonstelling ‘Zie het ongeziene’ in Het Waalres Museum is in verband met de coronamaatregelen, verlengd tot en met zondag 13 december. Deze verlenging geeft bezoekers twee weken extra de tijd deze expositie met een bijzondere lading, te bezoeken.

WAALRE - Twee Afghaanse kunstenaars vertellen in deze tentoonstelling hun eigen bijzondere verhalen. Shafiq Omar Kakar exposeert schilderijen en symbolische stillevens; Malina Suliman exposeert textiele werken en installaties.

Shafiq Kakar is 1973 in Laghman (Afghanistan) geboren en is tijdens de oorlog in Afghanistan opgegroeid. In 1998 is hij met zijn gezin naar Nederland gevlucht. Hij ziet het als zijn taak de Nederlandse en de Afghaanse cultuur te verbinden, om ons Afghanistan door kunstenaarsogen te laten zien.

Sinds 2009 initieert en begeleidt hij het Project Afghanistan in het Van Abbe Museum met als doel het hedendaagse leven van de Afghaanse kunstenaars in kaart te brengen. Er is sindsdien een brug gebouwd tussen Nederland en Afghanistan, en zijn diverse bijeenkomsten, Skype seminars en tentoonstellingen georganiseerd.

In het begin van zijn kunstenaarscarrière in Nederland was hij op zoek naar zijn identiteit en maakte hij stillevens met Afghaanse en Nederlandse taferelen om zichzelf in terug te vinden.

Sinds een paar jaar speelt filosofie van tijd en leven een belangrijke rol in zijn schilderijen. De serie schilderijen The Time is daar een voorbeeld van.

Malina Suliman

Malina Suliman werd in 1990 geboren in Kandahar, in het gebied van de Taliban, een van de gevaarlijkste regio’s van Afghanistan. Zij is een van een klein aantal vrouwelijke kunstenaars die zijn voortgekomen uit dit door oorlog geteisterde land. Vanwege haar werk zijn Malina en haar familie door de Taliban bedreigd.

Na een studie Fine Art in Pakistan begon ze te werken als straatartiest in Kandahar, en hiermee te wijzen op jongeren- en vrouwenrechten. Zo kreeg haar werk wereldwijde aandacht. Een van haar meest iconische motieven was een skeletachtige vorm gekleed in een blauwe boerka, die de kwesties identiteit, ongelijkheid en onderdrukking in Afghanistan benadrukte.

Werk uit drie van haar projecten wordt geëxposeerd: Beyond the veil (de sluier voorbij), Street art and visual art practice – graffiti, paintings, installations, sculptures (Straatkunst en visuele kunstgebruik), en Turban as symbol of male supremacy (De tulband als symbool van mannelijke oppermacht).

Praktische informatie

Het Waalres Museum aan de Willibrorduslaan 4, is open op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13:30 tot 17:00 uur. De entree bedraagt 4 euro. Meer informatie:

www.hetwaalresmuseum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden