<p>Deze roetpiet heeft al een versierd raam gevonden.&nbsp;</p>

Deze roetpiet heeft al een versierd raam gevonden. 

(Foto: Theo van Sambeek)

Sinterklaas-raam-bingospel in Waalre

Door corona gaan er nu heel veel activiteiten niet meer door. Ook rondom het feest van Sinterklaas valt er veel in het water. Entertainer Piet Knook bedacht daarom een plan om de kinderen in Waalre weer een beetje de sinterklaaskriebels te bezorgen en om de pieten van sinterklaas op een feestelijk manier te laten zien hoe welkom ze zijn. Daarvoor deed hij vorige week een oproep aan alle kinderen en ouders om mee te doen met het Sinterklaas-raam-bingospel.

Waalre - Afgelopen zaterdag trok Sinterklaas met zijn pieten in paleis Soestdijk. Hier kan de goedheiligman rustig en veilig thuis werken in het grote boek, terwijl zijn pieten met de cadeautjes op pad gaan. Het was een feestelijk onthaal voor de sint en pieten, met een harmonie en een defilé van kinderen met hun burgemeesters uit het hele land. Iedereen bracht cadeautjes voor sint mee.

Maar daarna werd het weer stil want: dit jaar geen huisbezoeken, geen schoolbezoeken. Nee, ook de diverse clubs mogen geen hoog bezoek ontvangen. Vooral voor de pieten is dat natuurlijk verdrietig. Die hadden zich er zo op verheugd.

Ramen versieren

Daarom stelt Piet Knook voor dat de kinderen de ramen versieren met een sinterklaasthema. Daar worden de pieten van Sinterklaas vast en zeker heel blij van.

Knook maakt zich zorgen omdat er steeds eerder kerstartikelen in de winkels liggen en de winkeliers zich minder bezighouden met het sinterklaasfeest. “Door het coronavirus dreigt het sinterklaasfeest helemaal naar de achtergrond te verdwijnen. Daarom heb ik het Sinterklaas-raam-bingospel voor de kinderen bedacht: Je begint met je raam te versieren. Maak een tekeningen van bijvoorbeeld sinterklaas, of de stoomboot, of piet op het dak. Hang die voor het raam. Knutsel een schoen met een wortel er in, een schoorsteen met cadeautjes, de staf van sint of zijn mijter. Er zijn heel veel dingen te verzinnen die met sinterklaas te maken hebben.”

Bingokaart

Piet gaat verder: “Daarna maak je je eigen Sinterklaas-raam-bingokaart. Dat doe je als volgt: Teken op een A4 een heleboel vakjes. Teken in ieder vakje iets bijvoorbeeld: de stoomboot, een mijter, de staf van de sint of zijn paard ‘Ozosnel’ enzovoort. Daarna ga je met je bingokaart en met je papa en mama in de buurt wandelen. Let dan goed op bij de versierde ramen of er dingen in voorkomen die ook op je bingokaart staan en kruis dat aan. Is je kaart vol? Maak gewoon weer een nieuwe. Hopelijk gaan een heleboel kinderen meedoen en versieren ze massaal de ramen.”

Tip

“Ik heb nog een goede tip voor de hulp-sinterklazen in Waalre: ga ook de wijk in en bewonder de versierde ramen. Misschien kunnen jullie dan een prijsje uitloven voor de mooiste, het gekste of spannendste versierde raam. De kinderen blij want ze hebben een leuke bezigheid. De ouders blij want ze mogen veel wandelen. Succes verzekerd.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden