<p>Vlnr: Dick, Gijs, Jos, Frank en Nico van de Vijfeijken.</p>

Vlnr: Dick, Gijs, Jos, Frank en Nico van de Vijfeijken.

(Foto: Koen Scheltenaar)

Dit jaar geen Speelgoedbeurs

De Speelgoedbeurs van Scouting Aalst-Waalre gaat door de coronacrisis niet door. De beurs is elk jaar een grote bron van inkomsten voor de jubilerende scouting die zij nu misloopt.

AALST-WAALRE - Het zit de Scouting niet echt mee dit jaar; 29 augustus was de officiële verjaardag van 75 jaar Scouting Aalst-Waalre. Gedurende het seizoen, van augustus tot en met juli, houdt de Scoutinggroep meerdere activiteiten om dit jubileum te vieren. Helaas moeten deze activiteiten door het corona-virus vaak in aangepaste vorm plaatsvinden.

Wekelijks komen jongens en meisjes naar blokhut de Meerberg en doen ze mee aan een gevarieerd spelaanbod met uitdagende activiteiten. Voor de allerkleinsten, de Bevers, zijn dat spellen in of buiten de blokhut, maar ook in het naastgelegen bos. “Vandaag hebben we zelf stokbrood gebakken aan een stok boven het kampvuur”, zegt Sofie. “Wij, de Welpen, helpen ook mee met de IVN natuurwerkdag, waarbij we zelf met een zaag kleine bomen mogen weghalen”, aldus Stan. Bas van de Scouts vult nog aan dat ze ook zelf vleermuizenkasten hebben gemaakt. En ook dat ie mee zou gaan naar de Europese Jamboree in Polen, ook die is helaas niet doorgegaan.

Tegenwoordig kun je als vijfjarige al lid worden van scouting. Je begint dan bij de Bevers. Tot je 23e kun je jeugdlid blijven. Door het gevarieerde spelaanbod leren scouts op speelse wijze zelfstandig te worden, hetgeen ze helpt in hun persoonlijke ontwikkeling. Na je 23e wordt je leiding of kies je voor een van de vele andere mogelijkheden om binnen Scouting actief te blijven als vrijwilliger.

De Speelgoedbeurs

De eerste Speelgoedbeurs is gehouden in 1973. Het gekozen tijdstip, net voor Sinterklaas, was om mensen met een klein inkomen de gelegenheid te bieden voor een schappelijke prijs leuke cadeautjes te kunnen kopen. Zoals bij veel verenigingen draait ook Scouting op de inzet van vrijwilligers. Niemand krijgt een vergoeding al wordt dit wel vaak gedacht en soms ook hardop gezegd: ‘Dan neem je toch gewoon wat mensen extra aan’.

Met de opbrengst van de beurs kan Scouting spelmaterialen aanschaffen en vervangen die nodig zijn om programma’s te kunnen aanbieden. Een deel is ook voor het onderhoud van de blokhut. Leon, groepsbegeleider en welpenstaf: “We hebben dit jaar een aantal tenten kunnen vervangen, dat is niet vreemd want de vorige tenten hebben we al vanaf 1976.” Bianca van de Plusscouts vult aan: “Vorig jaar zijn er ook klimhesjes aangeschaft om veilig te kunnen abseilen.”

De beurs zelf gaat met de tijd mee. Tijdens de 2019-editie is een nieuwe mogelijkheid van betalen aangeboden. Bart citeert: “We geven de mensen de mogelijkheid om via een pinapparaat een bedrag op te nemen dat vervolgens besteed kan worden op onze beurs. Of om de wat grotere bedragen contactloos af te rekenen.” “En zo is de oudste speelgoedbeurs nog springlevend en van deze tijd,” grapt Dian, als lid van de commissie.

Doneren

Vanwege corona zijn er geen mogelijkheden om de beurs te organiseren op de manier zoals iedereen dat gewend is. En daarom vraagt de Scouting om een donatie om zo de vereniging enigszins te compenseren. Hiervoor brengen zij huis-aan-huis een folder rond met daarop een QR-code en een link. Scan de code of ga via deze link naar ScoutingAalstWaalre.nl/donatie. Uiteraard kun je ook doneren via de bank: NL 89 RABO 01 01 10 20 38.

Meer informatie over de Scouting, over de groepen, activiteiten en lid worden;

www.ScoutingAalstWaalre.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden