<p>In Syri&euml; had Mohannad Al Ahmad&nbsp; zijn eigen tennisschool.</p>

In Syrië had Mohannad Al Ahmad  zijn eigen tennisschool.

(Foto: )

Mohannad heeft passie en energie

“Op de volley, hup. En doorgaan!” Vol energie staat tenniscoach Mohannad Al Ahmad training te geven bij tennisvereniging Eeckenrode. Na een moeilijke en onzekere periode als Syrische vluchteling, heeft hij zijn passie voor de sport niet verloren.

WAALRE - In het clubhuis vertelt Mohannad Al Ahmad over zijn verleden en zijn ervaringen in Nederland. Nederlands spreekt hij redelijk, maar in het Engels praat het makkelijker. Al Ahmad: “Mijn cursus Nederlands heb ik zo goed als afgerond, maar door het coronavirus moet ik nog even wachten tot ik mijn laatste toets mag maken.”

Mohannad begon in 2011 aan zijn tocht richting Europa. Daarmee ging hij zijn zoon en broer achterna die al eerder vluchtten voor het oorlogsgeweld in Syrië.

Als klein mannetje stond Mohannad al op de baan. “Dit was best bijzonder want tennis werd eigenlijk alleen in de grote steden gespeeld, ik kom zelf uit een klein dorpje.” Met investeringen van de Sovjet-Unie werd in het dorp een tennisbaan aangelegd. Er werd fanatiek getraind voor de grote landelijke toernooien. Al snel won Mohannad van topspelers uit de grote steden.

“Ik trainde vroeger samen met mijn oudere broer, die in mijn jeugd altijd van mij won. Maar in de kwartfinale van The Syrian Championship stond ik tegenover hem, en toen won ik. Er bestond een soort van vriendschappelijke rivaliteit op de tennisbaan. Ik train nu mijn zoon, die de passie voor tennis duidelijk met mij deelt.”

In Syrië richtte Al Ahmad zijn eigen tennisschool op. Later vertrok hij naar het buitenland om internationale toernooien als ‘The Ramadan Tournament’ in Abu Dhabi te organiseren en als hoofdtrainer bij tennisclubs in Dubai en Abu Dhabi te werken. “Na jaren in het buitenland te hebben gewerkt, wilde ik terug naar Syrië. Ik liet er een mooi huis bouwen waar ik samen met mijn familie wilde gaan leven. Helaas hebben we er nooit kunnen wonen.”

In Nederland wilde Mohannad meteen aan de slag als trainer, alleen had hij niet de juiste papieren. “In Syrië heb ik mijn certificaat tenniscoach 1 gehaald van de Syrian-Tennis-Association en trainde ik internationaal op niveau 1. Maar in Nederland gelden die papieren niet. Ik had geen idee welke papieren ik dan wel nodig had om training te mogen geven. Het was een behoorlijke zoektocht, maar ik heb mijn weg nu gevonden.” Mohannad vertelt hoe hij op een regenachtige dag, diep in zijn jas weggedoken en zonder afspraak, de Eindhovense tennisvereniging Engelsbergen opliep. Daar hoopte hij iemand tegen te komen die hem verder kon helpen. Zo ontmoette hij Frank Bierhuizen.

“Frank moet wel gedacht hebben: wat heb ik nu weer aan mijn fiets hangen? Een achter zijn capuchon verscholen Syriër die gebrekkig Nederlands spreekt en vraagt of hij training mag komen geven, ziet hij waarschijnlijk niet iedere dag voorbijkomen. Toch nodigde hij me uit voor een potje tennis waarna hij besloot om me verder te helpen.” Frank legde Mohannad uit hoe hij aan de juiste papieren kon komen en bracht hem in contact met trainingscoördinatoren van verschillende clubs. “En toen begon de bal te rollen.”

Volgens de voorzitter van Eeckenrode, Chris van Gennip, heeft de club er een interessante en vaardige trainer bij. “We waren al een tijdje op zoek naar een nieuwe trainer. Toen we in contact kwamen met Mohannad werden we enthousiast. De energie en passie stralen er vanaf.”

De afgelopen weken heeft Mohannad samengewerkt met andere trainers om zo de trainingsgroepen te leren kennen. Na de herfstvakantie neemt hij de trainingen volledig over.

Door: Coen van Loon

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden