<p>Arnold Schuiten en Vivian Rooijakkers aan het werk in de biologische boomkwekerij.&nbsp;</p>

Arnold Schuiten en Vivian Rooijakkers aan het werk in de biologische boomkwekerij. 

(Foto: Theo van Sambeek)

Boomkwekerij staat op de tocht

In 2002 startte Arnold Schouten een biologische boomkwekerij aan de Smeleweg in Waalre. Hij is een van de eerste boomkwekers in Nederland met het Skal certificaat. Uit Leusden kwam toentertijd het advies om zijn biologisch gekweekte kerstbomen te laten adopteren, wat een succes blijkt te zijn. Zowel de gemeente als de provincie juichen dit initiatief toe. Toch dreigt het voortbestaan v verloren te gaan door een gemeentelijke procedure.

Waalre - De opzet van het adopteren van een kerstboom is dat de boom na de feestdagen wordt terug geplant. Dat gaat niet zomaar, daar heeft Schouten grondig onderzoek naar gedaan. De boom moet genoeg kluit hebben en de wortels moeten dicht bij de stam zitten. Wanneer de klant de kerstboom terug brengt kan die aangeven dezelfde boom het volgende jaar weer te adopteren. Dat wordt allemaal geregistreerd. Soms is het mogelijk dat dit drie jaar achter elkaar wordt gedaan, daarna moet de boom rusten. In de weken voor de kerst is het druk op de kwekerij. Schouten heeft dan hulp van zijn gezin en van vrijwilligers. Het is dan echter erg behelpen bij het schuurtje dat er nu staat.

In 2004 en nog eens in 2009 werd een amendement aangenomen waarin B&W Waalre de opdracht kreeg een loods op de boomkwekerij in het bestemmingsplan op te nemen. Door een verkeerde omschrijving en het ontbreken van een samenwerking met de provincie is de loods nog steeds niet gerealiseerd. Schouten doet er alles aan om gehoord te worden, maar tot nu toe is dat niet gelukt. “Ik heb de loods nodig om een paar kleine tractors en mijn gereedschap te kunnen stallen. Er is meer opslagruimte nodig, een werkplaats voor kleine reparaties en een beschutte plek om met de vrijwilligers koffie te kunnen drinken. Als de loods er niet komt, moet ik inkrimpen, op den duur verlies ik dan het Skal certificaat en eindigt het er mee dat er alleen nog maar een weiland ligt. Er zijn in Nederland weinig voorbeelden van biologische teelt, het zou toch jammer zijn als deze biologische boomkwekerij verloren gaat.”

Schouten wordt door een vijftal vrijwilligers ondersteund. Vivian Rooijakkers is daar een van. Zij is een petitie gestart voor het behoud van de boomkwekerij. “Omdat Arnold heeft besloten om te gaan krimpen en misschien zelfs te stoppen, besloten wij voor hem in de bres te springen en een petitie te starten, de fractieleiders van de gemeente zijn al ingelicht. Aan de reacties op Facebook is te lezen hoe belangrijk iedereen het vindt dat de kwekerij niet verloren gaat. De handtekeningen beginnen binnen te stromen. We verwachten eind oktober de petitie aan te kunnen bieden.” Iedereen kan de petitie tekenen op:petities.nl/petitions/behoud-biologische-boomkwekerij-schout-planten/signatures?locale=nl 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden