<p>Loes Bodifée wijst naar de slimme rookmelder (één van de slimme sensoren van het systeem die is geplaatst) en heeft de handleiding van het systeem van Leefsamen in de hand.&nbsp;</p>

Loes Bodifée wijst naar de slimme rookmelder (één van de slimme sensoren van het systeem die is geplaatst) en heeft de handleiding van het systeem van Leefsamen in de hand. 

(Foto:)

'Het geeft mij een gerust gevoel'

Donderdag 1 oktober is het systeem van Leefsamen bij de eerste deelnemer in Waalre geïnstalleerd. Dit gebeurde thuis bij Loes Bodifée (73 jaar). Loes heeft direct al drie contactpersonen in de buurt gevonden en iemand die haar profiel mee beheert.

WAALRE - Loes: “Ik vind het fijn om deel te nemen en het geeft mij een gerust gevoel om verbonden te zijn met buurtgenoten. Ik voel mij nog erg fit en vitaal maar ik vind het toch fijn dat als er wat gebeurt, er hulp komt.”

Met het systeem Leefsamen wordt op een slimme manier zorg en veiligheid voor de thuiswonende oudere gekoppeld. Steeds meer ouderen blijven langer thuis wonen wat vaak ook hun wens is maar wel uitdagingen met zich meebrengt. Dan is betere veiligheid en extra ondersteuning door naasten zeer gewenst bij veel ouderen.

Hoe werkt het?

 De woningen van de deelnemers zijn uitgerust met slimme sensoren die een noodsituatie registreren. Via het systeem van Leefsamen worden bij een alarm de naasten geïnformeerd. Elke deelnemer ontvangt een paniekknop die alarmeert naar bekenden/naasten. Maar ook slimme rookmelders signaleren een beginnende brand, raam- en deurcontacten detecteren een dwaling of een inbraak en bewegingssensoren die een bepaalde tijd geen beweging registreren in de woning kan wijzen op een val. Geeft zo’n sensor alarm dan wordt direct de sociale omgeving van de deelnemer gebeld of ze ontvangen een alarm op hun smartphone. Met de Leefsamen-app kunnen naasten dan ook communiceren met elkaar. De oudere, naasten en de omgeving bepalen zelf samen wie er gealarmeerd worden.

Grote interesse

Het project is een samenwerking tussen de gemeente Waalre, Leefsamen en KT Waalre. Aanvankelijk was er ruimte om 50 deelnemers aan te sluiten, maar na de sluitingstermijn op 11 september bleken er 115 aanmeldingen te zijn. Door de gemeente Waalre, KT Waalre en leverancier Akkedeer uit Eindhoven, is onlangs extra geld vrij gemaakt om álle 115 deelnemers die zich hebben aangemeld mee te laten doen met de pilot. De pilot loopt komend half jaar. Meer informatie is te vinden op:

www.leefsamen.nl/waalre

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden