<p>El en Ada van Volksuniversiteit Waalre hebben het initiatief opgezet.</p>

El en Ada van Volksuniversiteit Waalre hebben het initiatief opgezet.

(

Foto: Noortje de Vries

)

Meeleesclub voor volwassenen

Hoe wordt lezen leuk, als het moeilijk voor je is? Volksuniversiteit Waalre en De Bibliotheek gaan de krachten bundelen om een meeleesclub voor volwassenen te organiseren zodat ze weer plezier krijgen in het lezen.

WAALRE - Iets meer dan 600 volwassenen in Waalre hebben moeite met lezen. Vaak kunnen ze er zelf ook niks aan doen. Iemand kan in een situatie hebben gezeten waar vroeger werd gezegd dat hij/zij voor de broertjes en zusjes moest zorgen of dat ze moesten werken in en rondom huis. Maar ook situaties waarbij men wel naar school ging maar door dyslexie en het niet goed handelen van school het er ook ineens in sloop. Deze volwassenen hebben door de jaren heen technieken gevonden om hun laaggeletterdheid te verbergen en kunnen daarom tegenwoordig wel overal functioneren, alleen de moeilijke woorden in een zin begrijpen ze niet. Jammer genoeg rust hier wel een taboe op en vinden mensen het moeilijk om erover te praten. Daar willen ze in Waalre nu iets aan doen. Er bestaan in ons dorp al cursussen om mensen te helpen met het begin van de Nederlandse taal, maar de stap voor daarna was er niet. El en Ada, van Volksuniversiteit Waalre, kwamen via de Bibliotheek op het idee om een meeleesclub op te zetten: “Elk jaar kijken we naar het aanbod van onze cursussen en dit jaar wilde we meer inzetten op de taal. We werden door de Bibliotheek uitgenodigd om te praten over laaggeletterdheid in Waalre en of we daar al iets mee deden. Dat deden we nog niet en toen hebben we het meteen aangepakt en de krachten samengevoegd met de Bibliotheek.”

Weer plezier
De Bibliotheek heeft een speciale hoek met boeken voor volwassenen die eigenlijk niet graag lezen. Dit zijn wel volwassen boeken, maar dan hertaald naar een makkelijker Nederlands. Het doel van de leesclub is om mensen weer plezier te geven in het lezen. “Tijdens de eerste lessen zullen mensen voornamelijk samen lezen en we hopen dat ze er gaandeweg zoveel plezier in krijgen dat ze uiteindelijk een hoofdstuk thuis lezen en daarna tijdens de leesclub er samen over gaan hebben”, vertellen El en Ada beiden erg enthousiast over het initiatief, “De groepen zullen ook niet te groot worden. Maximaal zes personen plus een begeleider, komen eens in de twee weken in Het Klooster (in de ochtend) of in Het Huis van Waalre (in de avond) samen om een boek te lezen.” Deze begeleiders bepalen niet welk boek er wordt gelezen, dit wordt echt in groepsverband gedaan. Er wordt echt geluisterd naar de behoefte van de cursisten en vanuit daar gaan ze verder werken.

De eerste les begint midden oktober en is geheel vrijblijvend, de rest van de lessen lopen door tot midden december. Meer informatie: 

www.volksuniversiteitwaalre.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden