<p>Piet Knook brengt een oeroud verhaal tot leven.&nbsp;</p>

Piet Knook brengt een oeroud verhaal tot leven. 

(

Foto:Theo van Sambeek

)

Krampus oplossing pietenprobleem?

Hier in Waalre speelt hij als bruine piet, wat zijn voorkeur heeft. Wat voor piet hij ook speelt, hij krijgt altijd negatieve opmerkingen naar zijn hoofd geslingerd. Al die commotie, zo zegt hij, heeft niets meer met het het sinterklaasfeest te maken. In Nederland is het feest door de tijd heen sterk veranderd. In Zuid Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië en landen verder naar het oosten, staat nog een stukje van oorspronkelijk traditie overeind. Sint Nicolaas komt daar op bezoek, vergezeld van de demon Krampus. Misschien is dat de oplossing van het pietenprobleem in Nederland. Piet Knook gaat de proef op de som nemen.

Waalre - Multitalent Knook wist al heel jong wat hij wilde. Hij was tien jaar toen hij ging spelen bij de musicalgroep van Theatergroep Kinderspel. “Ik droomde er toen al van om theater te maken en in een film te spelen. Bij Kinderspel groeide ik door naar de jongerentoneelgroep, kwam in de leiding en werd er uiteindelijk regisseur. Daarnaast ging ik werken als entertainer, daarin heb ik nu een eigen bedrijf ‘Ki – events’ en ik werk bij de Efteling. Al mijn dromen zijn uitgekomen: ik speelde in verschillende films, onder andere in ‘Oorlogswinter’ en in Netflix-films zoals in een jongerenserie. Bij de Efteling heb ik alle theaterrollen gespeeld die er zijn en geef ik trainingen in ‘gastgerichtheid’.”

“Toen André Rieu met zijn orkest in de Efteling speelde zag hij de kabouteract van mij en mijn collega’s. Die vond hij zo leuk dat we werden uitgenodogd om ook bij zijn concerten op het Vrijthof in Maastricht te spelen. Zo traden wij drie keer voor 40.000 mensen op.”

In 2012 was Knook voor het eerst piet tijdens de landelijke intocht van Sint Nicolaas in Roermond. “Volgens mijn contract bij de NTR moet ik neutraal staan in de pietendiscussie. Dat valt niet mee, want als roetveegpiet krijg ik commentaar, maar ook als ik als bruine piet speel. Toen ik in Zwitserland werkte maakte ik voor het eerst mee hoe ze daar sinterklaas vieren, met Krampus de demon als begeleider van Sint.”

Krampus
“Deze demon gaat over goed en kwaad. Brave kinderen krijgen een cadeautje, stoute kinderen worden gestraft. Daar moest ik aan denken nu de pietendiscussie weer oplaait. Als je het over vroeger hebt, dan heb je het eigenlijk alleen maar over hoe je het je herinnerd als kind, maar dit feest blijft veranderen. Als kunstvorm wil ik nu de mensen in Waalre kennis laten maken met een oeroude traditie. Vanaf de landelijke intocht van Sinterklaas dwaal ik regelmatig als Krampus door de bossen van Waalre. Misschien hoor je er verhalen over, of kom je mij tegen, pas dan maar op.”

Meer informatie via tel.nr.: 06 – 50989125

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden