<p>Bram Bartels verdient zijn geld met E-sport.&nbsp;</p>

Bram Bartels verdient zijn geld met E-sport. 

(Foto: Noortje de Vries)

Geld verdienen met voetbalspelletjes

FIFA is al lang niet meer alleen een simpel voetbalspelletje wat je speelt voor het plezier. Bram Bartels verdient er zijn geld mee. Sinds mei werkt hij bij het Belgische E-sport team KRC Genk als coördinator.

WAALRE - Pas 24 jaar en er al een carrière op hebben zitten bij Ajax en PSV. Maar dan wel op het digitale voetbalveld. De jonge Bram Bartels is helemaal in zijn nopjes in deze groeiende gaming business. Hij laat het spelen van het voetbalspel FIFA echter wel aan de pro’s over. Bram doet alle coördinatie die daar omheen gebeurt. Hij is het aanspreekpunt voor de twee jongens die het videospel spelen, hij doet de marketing, social media, regelt accommodatie voor internationale toernooien en nog veel meer. Bram is als het ware een duizendpoot die je voor van alles kan inzetten.

KRC Genk
Bram’s eerste contact met E-sport was via zijn opleiding. “Ik studeerde sportmarketing en ik had nog nooit gehoord van de combinatie sportmarketing en gamen. Via-via hoorde ik over het bedrijf DutchGameMasters in Eindhoven. Ik mocht daar stage gaan lopen en zij introduceerde mij in de wereld van E-sport. Het beviel mij zo goed dat ik mij meer ben gaan specialiseren in het management daarvan. Daarna heb ik nog een stage gelopen bij Ajax als coördinator en zo is het virtuele balletje gaan rollen.”

Bram werkte na het behalen van zijn diploma vier dagen in de week in het PSV-stadion voor het E-sport team van de club. Hij ging mee naar internationale toernooien in Wit-Rusland en Barcelona maar december vorig jaar besloot hij een andere richting in te gaan. Maar wel in België. Sinds mei dit jaar werkt Bram als E-sport coördinator bij de Belgische voetbalclub KRC Genk. De club heeft begin dit jaar een E-sport team opgezet en Bram is daar de coördinator. Ze hopen komende oktober, als het nieuwe E-voetbal seizoen begint, een goede eerste indruk achter te laten op het digitale voetbalveld.

Dat Bram nu werkt bij een club van onze zuiderburen is eigenlijk niet zo verwonderlijk. Hij heeft zijn eerste zes levensjaren in het Belgische Bree gewoond voordat hij met zijn ouders naar Nederland verhuisde. Bram heeft door zijn jeugd altijd een connectie gehouden met België. “We wonen ook dicht bij de grens dus als ik een beetje door kan rijden ben ik er in 40 minuten”, zegt Bram.

DVS E-sport
De E-sport is in de eredivisie al volop aan de gang, maar kan dit ook op amateurniveau? DVS-voetbal organiseert jaarlijks al een FIFA-toernooi, maar meer dan dit zit er volgens Bram momenteel nog niet in: “Op het moment wordt de E-sport in het amateurvoetbal vooral gebruikt om interesse te behouden bij de jeugd.” Dit betekent volgens Bram niet, dat er niks zal veranderen. “Vijf jaar geleden hadden we ook niet kunnen bedenken dat prof sportclubs een gamingtak zouden hebben. Wellicht hebben we over een aantal jaar het eerste DVS E-sportteam.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden