<p>Jan Boelhouwer wil inwoners en medewerkers het vertrouwen teruggeven in het openbaar bestuur.&nbsp;</p>

Jan Boelhouwer wil inwoners en medewerkers het vertrouwen teruggeven in het openbaar bestuur. 

(Foto:Theo van Sambeek)

Jan Boelhouwer stelt orde op zaken

De afgelopen weken is er veel te doen geweest in de gemeente Waalre. De wethouders zegden hun vertrouwen in de burgemeester op en de wethouders ontvingen een motie van afkeuring. Daarnaast loopt de ambtstermijn van de burgemeester af. In september moet daarvoor de eventuele herbenoemingsprocedure worden gestart, er is dus haast geboden. Reden voor Commissaris van de koning Wim van de Donk om Jan Boelhouwer, een ervaren bestuurder, als waarnemer aan te stellen om orde op zaken te stellen.

Waalre - Boelhouwer heeft zijn sporen als burgemeester verdiend. “Ik ben altijd een onderzoeker geweest. Als universitair hoofddocent psychologie op de universiteit (KUB) in Tilburg leer je mensen kennen en spreek je voor grote groepen. Als gedeputeerde van de Provinciale Staten Noord Brabant heb ik kennis mogen vergaren en een groot netwerk opgebouwd. In 2003 zat ik in de Tweede Kamer tot 2010 met een onderbreking in 2007. Toen ik in 2010 waarnemend burgemeester voor Gilze Rijen werd, kon ik dan ook uit bagage putten die ik in al die jaren had opgedaan. Dat hielp me goed bij het uitvoeren van mijn taak. Ik kende de korte lijntjes en wist alle ‘ins and outs’. Door de jaren heen krijg je zo je contacten. Ik zeg dan ook tegen de raad: maak gebruik van mijn kennis en netwerk.”

In 2012 kwam Boelhouwer terug in Gilze Rijen, dit keer als kroonbenoemde burgemeester. In april van dit jaar werd hij 70 en ging met pensioen, maar hij is geen stilzitter. “Mijn vrouw heeft ook altijd gewerkt en zij zit er niet op te wachten dat ik de dag doorbreng met ‘s morgens de krant lezen en ‘s middag nog een keer, totdat de dag om is. We blijven beiden graag actief. Zo stel ik een rapport op voor de minister van Waterstaat over het waterschap en voer ik een onderzoek uit naar de oorzaak van de Peelbrand. Het verzoek van de Commissaris overviel mij. In goed overleg met mijn vrouw liet ik de Commissaris echter al snel weten graag waarnemend burgemeester van Waalre te worden.”

Boelhouwer zegt een strenge maar rechtvaardige bestuurder te zijn. Hij gaat voor duidelijkheid en praat niemand naar de mond. “Dat waarderen de mensen en daar is iedereen bij gebaat. ‘Nee’ is ook een antwoord. Het is goed dat ik Waalre niet zo goed ken, zo stap ik er neutraal in. Ik ga met alle partijen praten, ook met het personeel. Als het ‘bovenin’ rommelt, dan heeft dat zijn weerslag op ‘beneden’. Ik ga in gesprek met verenigingen en met mensen in het bedrijfsleven, zo hoop ik een duidelijk inzicht te krijgen in het conflict. Belangrijk is dat de mensen zelf bedenken hoe ze het kunnen oplossen. Daarnaast vervul ik ook de gewone taken zoals het feliciteren van een honderdjarige. Over zes weken moet het onderzoek afgerond zijn.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden