Foto:

Webinar: Symboliek in de 17e-eeuwse Hollandse schilderkunst

In de Hollandse schilderkunst van de 17e eeuw verbergt een ogenschijnlijk naturalistisch uiterlijk van een schilderij vaak symboliek. Tijdens dit gratis webinar laat kunsthistorica Erna Charbon- van Heck je met andere ogen naar bekende schilderijen kijken. 

WAALRE - Niet alleen personen maar ook dieren, planten en voorwerpen hebben vaak een tweede betekenis. De kunstenaar die een vrouw aan het spinnewiel afbeeldt wil daarmee de deugd van de huiselijkheid uitbeelden. En een druiventros is niet alleen erg smakelijk maar is vaak een symbool van kuisheid. De jager die een dame een patrijs aanbiedt, spreekt zijn tijdgenoten toe over erotiek. En bellenblazende kinderen verwijzen naar de vergankelijkheid, evenals de vele bloem- en fruitstillevens.

Portretten, doktersbezoeken, spreekwoorden, parels, brieven schrijven en nog meer zullen in dit webinar behandeld worden. Na afloop zul je vele schilderijen met andere ogen bekijken!

Erna Charbon-van Heck
Het webinar wordt gegeven door Erna Charbon- van Heck - al heel wat jaren bezig met kunst. Zij studeerde in de jaren tachtig kunstgeschiedenis in Utrecht. Als kunsthistorica/docent kunstgeschiedenis is zij gespecialiseerd in het ontwikkelen en geven van cursussen, lezingen, museumexcursies en rondleidingen. Tijdens haar studie in Utrecht specialiseerde zij zich in de Symboliek van de 17de eeuw, maar in de loop der jaren heeft zij zich tevens verdiept in diverse andere kunsthistorische periodes en onderwerpen. Sinds 2003 werkt zij in het van Abbemuseum als rondleidster/ cicerone.

Praktische informatie
De webinar Symboliek in de 17e-eeuwse Hollandse schilderkunst is op donderdag 27 augustus van 20.00 – 21.15 uur, online. Na aanmelding ontvang je een bevestiging per e-mail. Deze webinar is georganiseerd in samenwerking met de bibliotheken Breda, Den Bosch, Midden-Brabant, Dommeldal, Veldhoven en Helmond-Peel. Aanmelden via:

www.bibliotheekeindhoven.nl/programma

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden