<p>Bij goed weer worden de lessen in de tuin gegeven.</p>

Bij goed weer worden de lessen in de tuin gegeven.

(Foto: )

'In de eenvoud ligt de grootste kracht', 5 jaar Tai Chi in AD-kerk

Wie toevallig op een dinsdagavond door de ramen van de Agnus Dei kerk naar binnen kijkt, ziet een groep mensen sierlijk en rustig bewegen. Het is geen dans en geen yoga maar Tai Chi Qi Gong. Onder leiding van Marja Nieuwland zijn tientallen dorpsgenoten elke week bezig met deze bewegingsvorm.

Door Saskia van Gennip

AALST - Marja Nieuwland besloot 10 jaar geleden uit nieuwsgierigheid een les Tai Chi te volgen. “In eerste instantie dacht ik tijdens de les, wat ben ik hier aan het doen, maar aan het einde van de les voelde ik me zo ontzettend fijn dat ik door ben gegaan. Wat zou het mooi zijn als ik dit door kan geven aan anderen, bedacht ik, echt iets om na mijn pensioen te doen.” Maar dat liep anders.

Opleiding
Ze werd gevraagd om zelf les te gaan geven en de rest is geschiedenis. Ze volgde haar opleiding in Oostenrijk bij het Chinese echtpaar Lena en QingBo en volgt daar nog steeds scholingen. In 2015 startte ze drie lesgroepen in Aalst. Er was meteen grote interesse, een vierde en vijfde groep volgden. Dit jaar breidt ze verder uit door samenwerking met collega Claudia van den Hoven, zij gaat een andere Qigong-vorm geven: Chi Neng Qigong.

Tai Chi wordt al duizenden jaren in China beoefend, vertelt Marja. “In de eenvoud ligt de grootste kracht. Je maakt zachte, ronde bewegingen die tegelijk ook krachtig zijn. Je leert luisteren naar je lichaam en daar ook iets mee te doen.”

De deelnemers zijn enthousiast en vertellen dat ze zo goed slapen, minder last hebben van hun rug, het lijf soepeler voelt en dat ze zowel fysiek als mentaal beter in balans zijn. “Het versterkt ook echt het immuunsysteem. Het is zo mooi om te zien hoe de mensen veranderen als ze de lessen volgen. Ik zie meer zachtheid, ontspanning maar ook kracht, heel gaaf. In onze cultuur zijn we gewend om erg in ons hoofd bezig te zijn en niet om ons lichaam te voelen. Als je tv kijkt tijdens het fitnessen, dan sta je niet stil bij wat je eigenlijk voelt. Bij Tai Chi ben je je bij elke beweging bewust van wat er in je lijft gebeurt. Het is erg laagdrempelig en voor alle leeftijden.”

Meer informatie
Wil je meer weten over Tai Chi Qigong en Chi Neng Qigong? Bel met Marja Nieuwland via tel.nr. 06-45921284 of kijk op:

www.taichibalansenenergie.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden